Rondreis Abruzzo

Abruzzo, één van de mooiste en meest ongerepte regio’s van Italië, ligt op een uurtje rijden van Rome. In dit dunbevolkte gebied leeft slechts 3% van de Italianen. In het westen vind je de Apenijnen, in het oosten de Adriatische kust en tussenin groene glooiende heuvels. Deze regio bezit het grootste aantal nationale parken van Italië. Er zijn maar liefst 3 nationale parken. Het Parco Nazionale d'Abruzzo is de trots van de regio. 30% van het gebied is beschermd natuurgebied. Het park bestaat uit uitgestrekte wouden en is rijk aan een unieke flora en fauna. De Sangro-vallei met zijn beboste hellingen, uitgestrekte wouden, hoge bergtoppen, meren en rivieren is het laatste toevluchtsoord van het Italiaanse ras van de bruine beer, de Marsicano. Er worden ook regelmatig gemzen, herten, vossen, bergmarmotten, steenarenden en haviken gesignaleerd. In bepaalde gebieden wordt er geëxperimenteerd met het in halve vrijheid laten leven van een 20-tal wolven. Abruzzo is een bijzondere en bijna onaangetaste regio waar je naast een overweldigende natuur, stadjes aantreft waar de tijd is blijven stil staan. Veel restaurants en hotels hebben een uitstekende keuken, waar hoofdzakelijk lokale producten worden verwerkt.
Naast toerisme zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Belangrijk is het kweken van safraan, noodzakelijk in vele gerechten, het wordt ook wel eens het 'goud van Abruzzo' genoemd. In veel gerechten worden er ook truffels verwerkt. De regio staat ook bekend om de productie van pastaproducten en olijfolie van hoge kwaliteit. Vergeet zeker de uitstekende wijnen niet te proeven, de Montipulciano d’Abruzzo is een aanrader voor elke wijnliefhebber. Deze selfdrive-tour in de Abruzzen is slecht één van de vele mogelijkheden die deze regio te bieden heeft.
De voorgestelde rondreis is slechts één van de vele mogelijkheden die de Abruzzen te bieden hebben.
De uitgekozen hotels hebben allen iets unieks, het hotel Sextantio is een ervaring op zich.

 • Dag 1

  Brussel - Rome - Tivoli

  Na het oppikken van de huurwagen rij je richting Tivoli. Tivoli ligt twintig kilometer ten oosten van Rome. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners. Twee echte blikvangers in de streek zijn de villa Hadriana en de villa d’Este.
  De Villa Hadriana (in het Italiaans Villa Adriana) is de naam van de uitgestrekte residentie die de Romeinse keizer Hadrianus (76-138) tussen 126 en 134 liet aanleggen vier kilometer ten zuidwesten van het Latijnse stadje Tibur, het huidige Tivoli, op ongeveer 31 km van Rome. Het landgoed, met een omtrek van 5 km en een oppervlakte van ongeveer 120 ha, omvatte een keizerlijk paleis, thermen, bibliotheken, theaters en uitgestrekte tuinen boordevol kunstwerken. Het geldt als een van de rijkste gebouwencomplexen uit de Oudheid.
  De Villa d'Este is met zijn paleis en tuinen één van de beste voorbeelden van de geraffineerde cultuur van de renaissance. Het voor die tijd innovatief ontwerp samen met de architecturale componenten in de tuin (fonteinen, sierbassins, enz.) maken dit tot een uniek voorbeeld van een Italiaanse zestiende-eeuwse tuin en waarschijnlijk tot model voor de ontwikkeling van vroege Europese tuinen. Livio Agresti werkte ook mee aan de binnendecoratie van de Villa d'Este. Mede om deze redenen is Villa d'Este opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  Verblijf in Hotel Torre Sant’Angelo 4*

 • Dag 2

  Tivoli – Alba Fucens – Castel d’Iere - Castiglione a Casauria - Pescasseoli

  Na 100 km komen we aan in de Abruzzen. Waar de eerste stop Alba Fucens is, een opgraving aan de voet van de monte Velino, de opgraving ligt op het grondgebied van de gemeente Massa d’Albe. We zetten onze weg verder via het charmante dorpje Castel d’Iere, een typisch dorpje dat een bezoek waard is, naar Castiglione a Casauria waar je de prachtige abdij van San Clemente a Casauria kan bezoeken. Deze abdij werd pas gerestaureerd. Na een bezoek aan deze prachtige abdij kan je verder rijden naar het Maiella Park.
  De Maiella is het op een na hoogste bergmassief van de Apennijnen. Het hoogste punt wordt gevormd door de 2793 meter hoge Monte Amaro. Andere hoge toppen zijn de Monte Acquaviva, 2737 meter; Monte Focalone, 2676 meter; Monte Rotondo, 2656 meter en de Monte Macellaro, 2646 meter.In het gebergte is een groot aantal gemarkeerde wandelingen uitgezet. Ook voor wandelaars is de top zonder al te grote problemen te bereiken. De moeilijkheid zit hem in de lange duur van de tocht (zo'n 10 uur). Het massief wordt doorsneden door diepe kloven zoals de Valle Serviera. Op de hellingen liggen dichte bossen waarin een grote aantal diersoorten leven waaronder de wolf. Vanwege de bijzondere flora en fauna kreeg het gebied in 1991 de status van nationaal park.

  Verblijf in Hotel Paradise 3*
  Dit hotel is ideaal gelegen om het natuurpark van de Abruzzen met zijn bijzondere flora en fauna te verkennen. Dit hotel wordt in half pension aangeboden.

 • Dag 3

  Pescasseroli - door het Maiella National Park – de Trabucchi – Vasto – Mozzagrogna

  Na het Maiella nationaal park rijden we naar de kust. Hier mag je de Trabucchi zeker niet vergeten te bezoeken. Vanop het op een heuvel gelegen San giovanni di Venere heb je een prachtig zicht op de Trabucchi en de kust. Wanneer je San Giovanni de Venere bezoek kan je vanuit de kerk doorlopen naar de prachtige binnenkoer van het klooster. Onder het altaar bevind zich de crypte, met een paar oude fresco’s. De abdij gaat terug tot de 11de eeuw.
  Trabucchi - of "trabocchi" - zijn unieke houten structuren die werden gebouwd om te vissen. Hun schoonheid, hun veerkracht, hun kwetsbaarheid, zijn net zo indrukwekkend als de vormgeving en functionaliteit. Door de gebruikte materialen en een sterke structuren en bestendige materialen, die worden geschoord en stevig verankerd in de grond zijn ze bestand tegen de stormen. De trabucchi zijn zeer elastisch en hebben het vermogen om te buigen, vervormen en na de storm hun originele vorm terug aan te nemen. Verschillende zijn omgebouwd tot visrestaurants en serveren een dagverse vis.

  Vasto is een van de belangrijkste steden van de provincie Chieti. De stad is gelegen op een heuvel die afloopt naar de zee. Het was altijd al een commerciële centrum en vooral door de aanwezigheid van de haven. Deze stad is ook belangrijk voor zijn artistieke schoonheid. Het middeleeuwse centrum is mooi gerestaureerd en is zeker het bezoeken waard. Je kan er ook genieten van de prachtige stranden.

  Verblijf in hotel Castello di Septe 4*
  Dit kasteel is één van de mooiste in centraal Italië, gelegen op een prachtige locatie , op een heuvel die de Sangro vallei overziet met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de apenijnen. Na een lange restauratie is het nu een nationaal monument dat deel uitmaakt van het Italiaanse erfgoed

 • Dag 4

  Mozzagrogna – Chieti – Loreto Aprutino

  Chieti is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is een agrarisch handelscentrum, tafeldruiven en een handelscentrum van traditioneel handwerk zoals ijzersmeedwerk, keramiek en kant. Er zijn ruïnes van drie kleine Romeinse tempels. In de 19de-eeuwse dom herinneren alleen het grondplan en de crypte aan de 11de-eeuwse oorsprong. Klokkentoren uit de 13de eeuw. Van de musea is het belangrijkst het Museo nazionale di antichità degli Abruzzi e Molise met de in 1935 ontdekte Strijder van Capestrano, 6de eeuw v.C. Chieti werd in de 1ste eeuw n.C. een Romeins municipium met de naam Teatium Marrucinorum.
  De stad is één van de oudste van Italië en heeft een groot aantal Romeinse en middeleeuwse gebouwen, kerken barokke paleizen in de bouwstil van Umbrië. Wat zeker een bezoek waard is, de dom gewijd aan San Giustino, het diocesane seminarie en de thermen.
  In Chieti is het rectoraat gevestigd van de streekuniversiteit Gabriele D’Annunzio, andere vestigingen zijn er in de badstad Pescara en Teramo. Pescara is een mooie badstad met prachtige stranden en de bijkomende parkeerproblemen. Indien je van het strand wilt genieten zijn er meer naar het noorden kleinere gezellige badsteden, maar met minder parkeerproblemen.
  We rijden verder naar Loreto Aprutino waar ons hotel in centrum van de stad gelegen is.
  Loreto Aprutino is een middeleeuws dorp dat zeker het bezoeken waard is. In het oude centrum kan je het olijfmuseum en een aantal gebouwen bezoeken. De streek is vooral bekend om zijn olijfbomen en de uitsekende olijfolie. Je krijgt soms de indruk dat je in Toscane rondrijdt.

  Verblijf in hotel Castello Chiola 4*
  Het castello Chiola is een prachtig kasteelhotel gelegen op de heuveltop waarrond het middeleeuwse dorp werd gebouwd. De eerste vermeldingen van dit kasteel dateren van 864.

 • Dag 5

  Loretto Aprutino – Citta Sant’Angelo – Atri – Castellalto – Ascoli Piceno – Civitella del Tronto

  Atri is één van de belangrijkste historische, cultureel en artistieke centra in de regio. Atri werd gesticht in de 8ste eeuw voor christus In de oudheid was het een machtige stad door de strategische ligging. Het is gelegen op een hoogte, met aan de ene kant zicht op de Adriatische zee en in het westen zicht op de machtige toppen van de Gran Sasso. De omgeving is gekenmerkt door een ruig landschap met canyonachtige kloven. De belangrijkste monumenten zijn de 13de eeuwe Dom van Santa Maria Assunta, gebouwd op de overblijfselen van een romaanse kerk en het hertogelijk paleis. Zowel de omgeving als het oude centrum zijn zeker een bezoek waard.
  Via het middeleeuwse Castellato en Castelbasso rijden we verder richting Citella del Tronto. Eerst maken we nog een kleine omweg via Ascoli Piceno dat eigenlijk in de Marche ligt. De provinciehoofdstad Ascoli Piceno behoort tot de mooiste steden van Italië. Het oude middeleeuwse centrum is nog bijna helemaal intact. Hoogtepunten zijn het Piazza del Popolo met het enorme Palazzo dei Capitani del Popoli en de kerk van San Francesco, de Duomo en het plein ervóór met zijn fonteinen. Verder zijn er nog een oude brug over de Tronto, de Ponte di Solesta en de resten van een Romeins theater. Op de Piaza del Popolo vind je ook één van de oudste tavernes van de stad de Anisette Meletti, waar Silvio Meletti in 1870 een eigen likeur met dezelfde naam begon te brouwen.
  Civitella del Tronto is een burcht-stadje in de Italiaanse provincie Teramo. De burcht van Civitella del Tronto is de grootste door de Bourbon familie gebouwde in Europa. De Bourbons (Borboni in het italiaans) waren koningen van Napels, waartoe de regio Abruzzen behoorde tot de éénwording van Italië. Civitella del Tronto lag aan de Noordgrens van het koninkrijk, die gevormd werd door de rivier de Tronto. Door z'n strategische ligging, bovenop een hoge uitstekende rots, kon men van de burcht de grens goed in de gaten houden. Vanaf de burcht heb je een fantastisch uitzicht en kan je met helder weer Pescara zien.

  Verblijf in hotel Zunica 1880 4*
  Ristorantie & Hotel Zunica 1880, is vooral een gastronomisch restaurant, bekend in heel Italië en met een Gambero Rosso vermelding, het beste restaurant van Abruzzo.

 • Dag 6

  Civitella del tronto – Campli – Teramo – Isola del Gran Sasso – Casteli – Rigopiano

  Na een bezoek aan het ford trekken we verder naar Campli, een klein onooglijk dorpje, maar met een 14de eeuwse kerk met prachtig beschilderde houten plafonds en met de meest heilige trap. Naast de mooie kerk en de heilige trap heb je nog de casa del Medico.
  Teramo (52.327 inwoners) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. .De stad is gesticht door de Romeinen die haar de naam Interamnia gaven, wat "tussen twee rivieren" betekent. In het historische centrum zijn nog resten uit die periode te vinden waaronder die van een amfitheater. Het belangrijkste monument van de stad is de middeleeuwse kathedraal San Berardo.
  De kleine middeleeuwse stad Isola del gran Sasso ligt in het hart van de Valle Siciliana, aan de voet van het machtige Gran Sasso en is ideaal voor wie van de bergen houdt. Nu is het vooral verbonden met het bekende Sanctuary of San Gabriele dell'Addolorata, dat miljoenen pelgrims van over de ganse wereld aantrekt.
  De grot van Fattagrande was in de 19de eeuw de verblijfplaats van de laatste kluisenaar van Gran Sasso.
  Het kleinde dorp Castelli is vooral bekend om zijn keramiek, Je vind er het keramiek museum. De keramiek vas Castelli werd vooral bekend vanaf de 16de eeuw. Er zijn reeds geschriften uit de 12de eeuw die de keramiek van Castelli beschrijven.

  Verblijf in hotel Rigopiano 4*
  In het hart van het Nationale Park van Gran Sasso en Monti della Laga, 1200 meter boven de zeespiegel, ligt er een resort waar niets aan het toeval wordt overgelaten.

 • Dag 7

  Rigopiano – campo imperatore - Santo Stefano di Sessanio - Ocre

  Via de Campo Imperatore is een hoogvlakte in het massief van de Gran Sasso, de vlakte heeft een lengte van ruim 15 kilometer en een breedte van 5 kilometer, de gemiddelde hoogte is ongeveer 2000 meter. Trekken we verder richting onze laatste hotel Monastero Fortezza di Santo Spirito. De Campo Imperatore is te bereiken met een kabelbaan die vertrekt vanuit Fonte Cerreto (1150 m), de tocht omhoog duurt ongeveer zeven minuten. Met de auto is de hoogvlakte vanuit dezelfde plaats te bereiken over een 30 kilometer lange panoramische weg. Wij rijden er vanuit Rigopiano naartoe, onderweg kom je een slagerij tegen waar je vlees kan kopen om dan buiten op een smalle barbecue klaar te maken. Nabij het bergstation van de kabelbaan zijn een astronomisch observatorium en een botanische tuin te vinden. Bergbeklimmers beginnen hier meestal hun toch naar de top van de Gran Sasso. Na een bezoek aan deze prachtige hoogvlakte moeten we terugkeren om Casteli del monte te bezoeken. De naam Castel del Monte is van het Latijnse "Castellum de Montis" of fort uit de bergen. Het eerste bewijs van menselijke bewoning zijn artefacten uit de 11de eeuw voor christus. Deze stad werd later verlaten vanwege de Goth migraties of barbaarse invasies en vervangen door het vestingstadje Ricetto in wat nu het oudste deel van Castel del Monte. Porta San Rocco, de belangrijkste poort naar het historische Castel del Monte. Tot het einde van de 19e eeuw, werden de vijf poorten elke avond gesloten. De Medices die meer dan ander halve eeuw de stad regeerde, drukten hun stempel op de stad.
  Na een bezoek aan de stad zetten we onze tocht verder naar Calasio waar je de ruines van het Rocca Calasio kan bezoeken. De Rocca van Calascio is de hoogste vesting in de Apennijnen. Gebouwd van steen en metselwerk uitsluitend voor militaire doeleinden en niet als verblijf voor edelen, het fort kijkt uit over de Vlakte van Navelli op een van de hoogste punten in de oude Baronie van Carapelle. Santa Maria della Pietà en Rocca Calascio. De bouw van het fort is begonnen in de 10de eeuw als een burcht wachttoren, een ommuurde binnenplaats met vier cilindervormige torens op de hoeken, een groter toren werd toegevoegd in de dertiende eeuw. De onderste helft van het fort is gebouwd met opvallend grotere stenen dan de bovenste helft. Het werd zwaar beschadigd, door een aardbeving met een geschatte magnitude van 7 tot 8 op de schaal van Richter in 1461. Bij het fort ligt een achthoekige kerk gebouwd in de zeventiende eeuw, Santa Maria della Pietà. Rocca Calasio was de locatie voor de fim Ladyhawke van Richard Donner. Na een bezoek aan deze mooie regio rijden we door naar Ocre, waar we in een versterkt klooster verblijven.

  Verblijf in hotel Monastero Fortezza di Santo Spirito

 • Dag 8

  Ocre – Rome – Brussel

  Indien je met een late vlucht toekwam en nu laat vertrekt uit Rome kunnen we u de excursie in Tivoli aanraden. L’aquila raden we niet aan, de gevolgen van de aardbeving zijn nog heel duidelijk zichtbaar en veel gebouwen (straten) zijn nog altijd afgesloten om dat ze nog niet veilig zijn.

Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera