Sirente-Velino Regional Park, is één van de grootste en belangrijkste nationale parken van Italië. Dit unieke natuurpark in de Abruzzen is ontstaan in 1989 met als doel de natuurlijke waarden van de omgeving te bewaren. Ze wilden de culturele en historische architecturale elemente bewaren voor de komende generaties. Het Sirente Velino Regionaal Park is gekenmerkt door een heel verscheiden landschap. Op sommige plaatsen is er een glooiend landschap en op andere plaatsen heb je hoge rotsbergen. Dit is een ideale habitat voor de heel gevarieerde fauna en flora van centraal Italië. In de regio zijn er verschillend middeleeuwse dorpjes en kastelen omringd door een machtige natuur.
De lokale keuken is gebaseerd op de schaapsteelt en de landbouw.
"SAGNE" is wijdverspreid in de regio, het is een mengsel van water en bloem en wordt samen met bonen opgediend bij het lokale schaapsvlees. Er is ook het runds- en varkensvlees met een rijke saus van de in de bossen gevonden truffels.
De safraan van de Aterno vallei en de pecorino kaas worden in heel wat gerechten verwerkt. In Gagliano Aterno worde de zalige desserts op basis van amandelen, zoals amaretti, confortini, galeotti en letizie, nog altijd op de traditionele manier gemaakt. deze recepten zijn gebaseerd op de oude recepten van het nonnenklooster van Santa Chiara.
Dit zijn slechts enkel van de vele locale delicatesses.