Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise

De oudste onder de parken van de Apennijnen heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud van een aantal van de belangrijkste soorten van de Italiaanse fauna: o.a. de Marsican bruine beer, de abruzzen chamois, en de wolf. Twee derde van het grondgebied zijn bedekt met beukenbossen en is rijk aan oude exemplaren. De herinvoering van de herten en de reeën en de terugkeer van het wilde zwijn gaf de mogelijkheid om samen met de grote carnivoren, de oorspronkelijke voedselketens weer op te bouwen. 

Boven het beukenbos zijn er in het hooggebergte Zwitserse Mountain Pinete vinden, dit is zeer zeldzaam in de Apennijnen. Een groot aantal soorten zijn  vaak overblijfselen van de vegetatie uit de ijstijden.

Het succes van Abruzzo, Lazio en Molise National Park ligt ook in het feit dat het in staat is geweest om het  de natuurlijke omgeving te combineren met de sociaal-economische ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. De verschillende bezoekerscentra, de gebieden met wilde dieren, het netwerk van paden, en de andere bestaande infrastructuren hebben de mogelijkheid om kleine historische centra van grote waarde weer leven in te blazen.

Hier raden we het hotel Albergo Paradiso aan, gezien de centrale ligging, ideaal gelegen om de regio te ontdekken.

 

 • Het Park

  De bergen van het park vormen een gevarieerde en interessante omgeving waarin zachte pieken, typisch voor de Apennijnen, afgewisseld met steile hellingen herinneren van het alpine landschap. Het centrale gebied van het park wordt doorkruist door de rivier de Sangro.

  Veel wateren lopen vaak in een ondergrondse bedding en komen terug boven in de dalen. In het park zijn er twee meerbekkens: het stuwmeer van Barrea gevoed door de rivier de Sangro, en het meer Vivo. Aangezien ze gedeeltelijk gevoed worden door eigen bronnen en gedeeltelijk door het smelten van de sneeuw, is de grootte afhankelijk van het seizoen. De rotsen van het park zijn voornamelijk van kalkrijke oorsprong. Op het gebied van Camosciara is er de dolomiet gesteente, een soort waterdichte rots waardoor het water aan het oppervlak stroomd en prachtige watervallen en vijvers creëerd.

 • Fauna

  Het Park Wildlife biedt voorbeelden van uitzonderlijke waarde, met soorten die alleen al het bestaan van het beschermde gebied rechtvaardigen.
  Na jaren van intolerantie en vervolging, is nu op dit terrein beschermd als een geheel, dankzij de activiteiten van de Park Authority uitgevoerd tijdens de laatste jaren. Bezoekers zullen niet gemakkelijk oog in oog staan met de wilde dieren, omdat ze voornamelijk op de vlucht zijn, misschien denken ze terug aan de negatieve ervaring die ze hadden met de mens. In sommige seizoenen van het jaar en in bijzondere omstandigheden (rust, stilte en respect voor het milieu), is het mogelijk om de meest spectaculaire en representatieve dieren van het park, zoals de Abruzzen Chamois, de Marsican Brown Bear , de Wolf, de Red Deer, en de Golden Eagle te spotten.

  Vandaag herbergt het Park een grote variëteit aan dieren die in het verleden leefden in een veel groter gebied van de Apennijnen: 60 soorten zoogdieren , 300 van de vogels , 40 van reptielen , amfibieën en vissen, en verschillende soorten insecten , waaronder belangrijke inheemse soorten.

 • Flora

  Het Park heeft zo'n rijke flora dat het altijd een onderwerp is van studie.
  De volledige flora bevat ongeveer 2.000 soorten van superieure planten, dat is zonder rekening te houden muskus, korstmossen, algen en paddestoelen.
  Onder de planten valt de Iris marsica op, een soort die enkel op sommige locaties groeit en bloeit tussen mei en juni. Bovendien zijn er diverse en veelkleurige orchideeën: de meest mooie, grote en zeldzame is zonder twijfel de Yellow Lady's Slipper (Cypripedium calceolus) , ze bloeien in de meest verborgen hoeken tussen mei en juni.
  Een andere zeldzaamheid wordt vertegenwoordigd door de Black Pine van de Villetta Barrea (Pinus nigra) , een soort waarschijnlijk daterend uit het Tertiair, het is een exclusieve verscheidenheid van het Park die te vinden is in sommige gebieden van Camosciara en Fondillo Valley. Onder de spontane coniferen is er de Zwitserse Mountain Pine (Pinus mugo) , een glaciaal overblijfsel voor de vegetatie strook tussen de beuk hout en de hoge berggrasland, die ook vooral te vinden op het gebied van Camosciara.

  De dominante plantaardige landschap bestaat uit beukebossen: de wetenschappelijke naam van deze soort, Fagus syIvatica, herinnert aan zijn spontane oorsprong op de bergen van de Italiaanse Apennijnen, waar de aanwezigheid van beuken dateert van tientallen eeuwen geleden. De beukebossen beslaan meer dan 60% van het hele park oppervlak en ze creëren een landschap rijk aan kleuren, variërend naargelang het seizoen.
  De high-berg graslanden - die samen met weilanden en open plekken beslaan meer dan 30% van de totale Park oppervlak, ze zijn typerend voor het bovenste deel van de bergen en bergkammen rond de 1,900-2,000 meter hoogte.

  Hier  bestaat de vegetatievoornamelijk uit verschillende soorten van Gramineae en Cyperaceae, samen met de gele gentiaan en nog vele andere soorten tijdens het warme seizoen: gentiaan, gentianella, Primerose, cyclamen, violet, anemoon, Scilla, lelie, orchideeën, steenbreek, boterbloem, Woodruff, schubwortel, Ophrys, Helleborus, levermos.
  Onder de bijzonder opzichtige bloemen, zijn er het Vuur Lelie (Lilium bulbiferum croceum) typisch voor droge en zonnige hellingen, het gemeenschappelijk Turk's Cap Lily (Lilium martagon) groeit in de minder dikke beukebossen, de Aquilegia ottonis , in overvloed in de weilanden en in de onbebouwde gronden, de Gentiana dinarica , van een intens blauw, en de hierboven genoemde Iris marsica .

  De beroemdste bloem van het Park is zonder twijfel de Yellow Lady's Slipper (Cypripedium calceolus) , een gele en zwarte orchidee. Deze plant, groeit ook in Alpine locaties, het risico op uitsterven, als gevolg van de vandalistisch en nutteloze verzamelen door toeristen, is groot en het is daarom noodzakelijk om ze adequaat te beschermen.

 • De dorpjes

  PESCASSEROLI

  Pescasseroli is de historische hoofdstad van het Nationale Park van Abruzzo Lazio en Molise . Gelegen in de vallei op een hoogte van 1167 m boven de zeespiegel. Het dorp is omringd door bossen en indrukwekkende bergen. Een geweldige plek waar je één wordt met de natuur, een plek die je zal verstommen met kleuren, geuren, emoties en sensaties. Een plaats om diep te ademen en waar je de stilte van de natuur zal leren te waarderen. Een gastvrije plek waar je de ware betekenis van ontspanning kan ontdekken. Ontdek  hier de vier seizoenen van gastvrijheid. In de winter skiën en in de andere sezoen kan je er prachtige wandelingen maken.

  OPI

  Het toeristische dorpje Opi ligt op de top van een rots die de vallei tussen de berg  omringd door Mount Marsicano (2242 m) in Noord-Oost en de berg Petroso (2247m) mein het Zuid-Oost. Een prima uitgangspunt voor wandelingen. Elk seizoen heeft zijn mogelijkheden: in de zomer kan je genieten van de koelte van de bossen en rivieren, in de winter, dvan de gedempte stilte van de sneeuw en de pistes voor langlaufen.

  VILLETTA BARREA

  In het hart van het Parco Nazionale d'Abruzzo Lazio en Molise , waar de rivier Sangro uit een kloof omrind door steile beboste hellingen komt en in het meer Barrea stroomt, ligt het stadje Villa bars. Het dorp ligt tussen de  Monte Alto Monte Sterpi van 990 meter hoog, omgeven door majestueuze bergen en mooie dennenbossen. De reiziger wordt hier aangetrokken door de mogelijkheid van lange wandelingen, rondleidingen of beklimmingen in de natuur, of om te genieten van de watersport op het meer.

  CIVITELLA ALFEDENA

  Civitella Alfedena is van middeleeuwse oorsprong en het centrum biedt interessante uitzicht. Het Museum van de Apennijnen Wolf vertelt het verhaal van roofdier en de mens de strijd tegen de soort. Door de eeuwen heen zijn er interessante legendes over de wolven ontstaan. In de omgeving is er ook een gebied van 4 hectaren gewijd aan de wild wolf,  een unieke kans om het dier  dichtbij te observeren. Niet ver van het museum is de thuisbasis van de ongrijpbare en mysterieuze lynx kat.

Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera