8 dagen Portugal

Portugal : land van de fado, met een roemrijk verleden, heerlijke portwijnen en schitterende steden. Laat je meevoeren door de gemoedelijke sfeer en de pracht en raak verknocht aan dit fraaie land!

Kloosters gunnen jou een blik in het verleden en oude provinciesteden stralen ook nu nog. In het binnenland liggen schilderachtige dorpjes, weiden met kurkeiken en bergachtige streken verscholen.

Deze reis neemt je mee langs kronkelende straatjes, statige pleinen en verborgen hoekjes. Van de grote steden dwaal je over glooiende bergen en heuvels, en langs rijke akkertjes en mooie bossen verder naar pittoreske plaatsjes.
Lissabon heeft een rijk cultureel leven met diverse kunstmusea en nieuwe architectuur, maar ook met oude kronkelige straatjes waar de gele tramlijn 28 zich omhoog slingert.  

We nemen je mee op mooie natuurtochten door het onbekende binnenland. Over de glooiende heuvels en langs bossen naar het pittoreske plaatsje Obidos.

Wij willen je een speciaal stadje voorstellen, Cascais. Op een steenworp van de hoofdstad Lissabon, een wereld apart. 

Prachtig Porto : diamant aan de Douro, gegrilde viskes, straten vol kleur en lekkere port!

In de uitgestrekte warmbloedige Alentejo zie je de kurkeiken en kan je proeven van de heerlijke Portugese wijnen. Omringd door wijngaarden en olijfbomen lonkt het prachtige stadje Evora.

Wijngaarden zover het oog reikt, pittoreske dorpjes, prachtige ruige en vooral groene natuurgebieden: dat is het decor voor de start van de rit naar Sintra waar je je tussen de kastelen en paleizen even in de 15de eeuw waant.

In de levendige studentenstad Coimbra neemt de universiteit al vanaf de 13e eeuw een centrale plaats in. De studenten in zwarte capes nemen er deel aan de monumentale studentenserenades of musiceren op straat in groepjes tijdens de tunaswanneer ze even de collegebanken niet bezetten. 
Met veel emotie worden de stad en haar bewoners en de rivier de Mondego bezongen in de Fado de Coimbra altijd gezongen door mannen. 

Laat je betoveren door Portugal!

 • Dag 1

  Lissabon

  • Heenvlucht
  • Rondrit Lissabon
  • Diner en overnachting Lissabon

  Na de landing een korte rondrit en een eerste kennismaking met de boeiende Portugese hoofdstad. Avondmaal en overnachting in Lissabon.
 • Dag 2

  Lissabon

  • Begeleid bezoek
  • Diner en overnachting Lissabon

  Vandaag word je de hele dag ondergedompeld in Lissabon met een diversiteit aan wijken, van authentiek tot hip en modern, de mooie culturele bezienswaardigheden in de oude stad én de vele parken. 

  Wanneer je Lissabon bezoekt wordt het je al snel duidelijk dat de stad op zeven heuvels is gebouwd. Vooral in de wijk Alfama is het doorgaans flink klimmen om de mooiste plekjes te bezoeken. De wijk heeft een romantische, pittoreske uitstraling en is een labyrint van steile bochten, straatjes, smalle stegen door de kronkelige straten en trappen. 
  Sé de Lisboa, de bekendste, oudste en enige overgebleven kathedraal in Lissabon staat ook in Alfama.

  Castelo de São Jorge is één van de favoriete bezienswaardigheden van de stad. De ruïne van het kasteel is erg indrukwekkend, maar de belangrijkste reden om naar het kasteel te gaan, is het uitzicht over de stad.

  Torre de Belém is één van de voornaamste bezienswaardigheden in Lissabon, vandaar dat je het op bijna alle ansichtkaarten terugvindt. Torre de Belém werd opgericht als ceremoniële toegangspoort tot Lissabon, maar had ook de functie als verdedigingstoren. Als je goed kijkt, ligt de Torre de Belém ook nog op een eiland, je moet ook een kleine brug over om er te komen. 
  Belém, een met cultuur overgoten wijk. Over de promenade langs de rivier is het fijn wandelen. Vanuit hier vertrokken de Portugese ontdekkingsreizigers op hun reis over zee. De vele musea en monumenten uit de Gouden Eeuw herinneren hier nog aan en overal in deze buurt kun je de historie opsnuiven. Naast historische gebouwen, paleizen en een prachtig uitzicht vind je hier ook de beroemde pastéis de Belém: bladerdeegtaartjes met room, kaneel en suiker. 

  Een tip voor de lunch : meng je tussen de locals en probeer een portie gegrilde sardientjes.

  In Lissabon is er altijd wel ergens een plek te vinden met het mooiste uitzicht over de stad, de miradouros (uitkijkpunten) zijn vaak betegeld met azulejos. 
  Vele miradouros  kijken over de Taag uit. Naast de opvallende Ponte 25 de Abril  is er nog een eyecatcher van formaat, maar dan aan de andere kant van de Taag; het Christusbeeld: Monumento Cristo Rei.

  De Eiffeltoren van Lissabon, midden in het centrum, de Elevador de Santa Justa van 45 m hoog verbindt de benedenstad Baixa met de bovenstad Bairro Alto.

  Diner en overnachting in Lissabon.
 • Dag 3

  Lissabon – Sintra – Cascais (ca 46 km)

  • Bezoek aan Sintra
  • Cascais
  • Boca de Inferno
  • Wandeling Cascais – Estoril
  • Diner en overnachting Lissabon

  Een mysterie en een betoverende uitstap – dat is Sintra. Echt waar, eens je in dit dorpje aankomt, lijk je een sprookje binnen te stappen. Het domein, het kasteel, de sfeer die er hangt… Een populair gebouw van dit dorpje, is de Palácio Nacional de Pena. Dit zomerverblijf van de koninklijke familie staat op de heuvel, dus je ziet het al van ver. Verder heb je nog een middeleeuws kasteel, Castelo dos Mouros, dat zeker ook de moeite waard is. Maar de kers op de taart is Quinta da Regaleira. Naast het dramatische ogende quinta heeft het landgoed een indrukwekkende en mysterieuze tuin. De tuin is echt fantastisch, je kan hier uren rondlopen en afdwalen, op zoek naar verborgen paden, grotten en tunnels. 

  Zin in typisch Portugees – tapas style? Dan kan je genieten van hele lekkere Portugese petiscos, verschillende kleine gerechten die je met elkaar kunt delen. Of toch liever bacalhau?

  Ook al is Cascais een kleine stad, het heeft de atmosfeer van een dorpje. Het is enorm gezellig, de kleine straatjes leiden steevast naar verborgen parels en het aantal ijswinkels is niet te tellen.
  Kuier ook gewoon rond door het historisch centrum, en laat je verrassen. De smalle straatjes hebben leuke winkeltjes, je kan een ijsje eten – of een authentieke, Portugese “pastéis de nata”, ‘verplichte kost’ in Portugal. 
  Smalle steegjes met allerlei winkeltjes en barretjes komen uit op het centrale plein waaraan het stadhuis is gelegen. De klinkertjes zijn in een tweekleurig golfpatroon gelegd. Dit is het altijd levendige hart van Cascais. Vanaf hier wandel je over de promenade langs de zee zo tot aan Estoril; de vibe is daar wat eleganter en luxueuzer, maar de warme Portugese sfeer is hetzelfde. De andere kant op stuit je op het eeuwenoude uit bakstenen opgetrokken fort van Cascais, dat is omgebouwd tot een hotel. Ook vind je aan deze zijde de jachthaven, geflankeerd door de vuurtoren Santa Marta, waarin tevens een museum is ondergebracht. Je kunt de vuurtoren beklimmen voor een mooi uitzicht over Cascais. Her en der zijn kleine strandjes waar het goed toeven is. Hoe westelijker je gaat, des te ruiger de kustlijn wordt. Indrukwekkende golven slaan met grof geweld stuk op de rotsen. Bij ‘Boca de Inferno’ zie je het resultaat hiervan. In de rotsen is door de voortdurende gewelddadige golfslag een gat ontstaan. 
  Diner en overnachting in Lissabon.
 • Dag 4

  Lissabon – Obidos – Nazaré – Alcobaça – Fatima (ca 180 km)

  • Begeleide wandeling Obidos
  • Nazaré
  • Rondleiding klooster Alcobaça
  • Diner en overnachting Fatima

  In Obidos, het ommuurde stadje op een uur rijden ten noorden van Lissabon, staat de tijd stil.

  Vanaf het moment dat je, samen met de gids, de dubbele poort, Porta da Vila, binnenstapt en de hoofdstraat inloopt waan je je terug in de middeleeuwen. Niet dat de bewoners kledingdracht of iets dergelijks dragen. Maar de sfeer, de steentjes op de grond en de huizen ademen allemaal historie. Met als hoogtepunt van dit gevoel Castelo de Obidos aan het einde van Rua Direita.
  De huizen in Óbidos zijn bijna allemaal wit met verschillende felle kleuren rondom de kozijnen en deuren en met veel bloemen die aan de muren en deuren hangen. Overal waar je kijkt, is het maken van een foto wel waard.

  Vergeet niet om de streeklikeur te drinken, Ginja de Óbidos dat je drinkt uit een chocolade bekertje. 

  Het knusse Nazaré bevindt zich aan de Zilverkust en was ooit een klein vissersplaatsje. Tegenwoordig is het een mekka voor big wave surfers. Golven kunnen hier hoogtes bereiken van meer dan 30m.  Dit wil je echt zien! Zelfs op rustige dagen bereiken de golven met gemak een hoogte van 10m. Geen surfer? No problemo! Neem plaats voor de lunch in één van de vele visrestaurantjes en geniet van het spektakel.

  Verhalen van verovering en eeuwige liefde zijn vereeuwigd tussen de muren van het oude klooster van Alcobaça.
  Het meest iconische symbool van de liefde van de stad zijn ongetwijfeld de graftombes van koning Pedro I en zijn minnares Inês de Castro, die zij aan zij liggen in het klooster van Alcobaça. Vergaap je aan de details en de schoonheid van de twee uit steen gehouwen graftombes, een eeuwig symbool van Portugals beroemdste minnaars.

  Gelovig of niet, Fatima is een plek die je moet bezoeken tijdens een rondreis door Portugal. Jaarlijks trekken miljoenen mensen van heinde en verre naar het bedevaartsoord toe om de basiliek van Fatima te bezoeken. Als de avond éénmaal valt, verzamelt iedereen zich op het plein voor de nachtmis. Duizenden kaarsen worden aangestoken, wat een waanzinnig gezicht is. Een massa mensen loopt met kaarsen een rondje om het plein, terwijl heilige muziek luid uit de speakers klinkt. 

  Diner en overnachting in Fatima.
 • Dag 5

  Fatima – Tomar – Coimbra – Sao Joao De Madeira (ca 205 km)

  • Tomar
  • Begeleid bezoek Coimbra
  • Vrije tijd Coimbra
  • Diner en overnachting Sao Joao De Madeira

  De Tempeliers; de naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Het rode kruis op het witte veld, de koene monniken ridders, de vermeende schat van een machtige  en mysterieuze orde. Tomar kan prat gaan op een indrukwekkend 12de eeuws Tempeliersfort dat de omgeving domineert. Boven aangekomen word je geïmponeerd door de lange vestingmuren die wel eindeloos lijken door te gaan, de donjon en de merkwaardige ronde tempelierskapel.
  Tegen het oorspronkelijke tempeliersfort werd een heel klooster aangebouwd, met eindeloze gangen op verschillende verdiepingen.
  In de bovenste galerij krijg je nog een mooi zicht op het beroemdste venster van Portugal; uitzinnig gedecoreerd geeft  het een inkijk naar de kapittelzaal en de prachtige Tempelierskerk.

  Dé grote trekpleister van Coimbra is de oude universiteit, geweldig gelegen op een heuveltop en daardoor ook met een fantastisch uitzicht over de stad en ver daarbuiten. Deze oude universiteit, die nog uit de 16e eeuw stamt, is goed onderhouden en grotendeels open voor publiek. Het wetenschapsmuseum  is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je een grote verzameling aan wetenschappelijke instrumenten die gebruikt zijn in de 18e en 19e eeuw. Allemaal te bewonderen in een oud deel van de universiteit. Je kunt een heleboel proefjes doen en ook het nieuwste deel, waar veel opgezette dieren staan, is geweldig en interessant om te bekijken.

  Natuurlijk kun je nog veel meer zien en doen in Coimbra. Ga naar de oude en indrukwekkende bibliotheek (alsof je net in een Harry Potter film bent beland!), bewonder het koninklijk paleis, bezoek de verschillende musea, ga naar het klooster en aanschouw de twee kathedralen van de stad. Houd je van shoppen? Dan ben je in Coimbra ook aan het goede adres. De stad kent twee winkelcentra waar je helemaal los kan gaan. Het fijnste is om de stad in alle rust in je op te nemen, door vooral vaak even op een heerlijk terrasje plaats te nemen. De stad stikt van de Vinharia’s en Cervejeria’s, dus dat komt zeker goed. Ook zijn er enkele geweldige dakterrassen vanwaar je een mooi overzicht over de stad hebt. Coimbra is gewoon genieten! 
  Diner en overnachting in Sao Joao de Madeira.
 • Dag 6

  Sao Joao De Madeira – Porto (ca 41,8 km)

  • Begeleid bezoek Porto
  • Bezoek en degustatie portohuis
  • Diner en overnachting Sao Joao De Madeira

  De uren tikken snel hier in Porto, want er valt veel te ontdekken.

  De Clerigos toren: schoon 360° zicht, ideaal om je fotoskills wat bij te schaven.
  De Ribeira wijk: de mooiste slenterbuurt die bestaat uit een fijnmazig netwerk van smalle steegjes. Het hangt aan elkaar van de geplaveide straatjes, wijnbarretjes en porthuizen. 
  Snuffelen bij boekhandel Livraria Lello: lijkt zo uit een Harry Potter film te komen en heeft een beeldschoon interieur. 
  De mooiste azulejos spotten: overal in de stad zie je grote kerken die volledig zijn bedekt met deze iconische azulejos.
  De Francesinha sandwich proeven : jouw bezoek aan Porto is niet compleet zonder dat je de Francesinha sandwich hebt geproefd. Althans, dat vinden de inwoners van Porto. Dit wereldberoemde broodje is de Portugese variant van de croque monsieur uit Frankrijk. Maar dan een flink aangepaste variant.
  Port proeven in Vila Nova de Gaiade porthuizen van Porto bevinden zich aan de overkant van de Douro en je kunt ze al van ver zien liggen. Een rondleiding bestaat uit een bezoek aan de wijnkelders en een proeverij. 
  Diner en overnachting in Sao Joao De Madeira.
 • Dag 7

  Sao Joao De Madeira – Evora – Caldas da Rainha (ca 592 km)

  • Stadswandeling Evora
  • Diner en overnachting in Caldas da Rainha

  Evora barst van de smalle kronkelstraten, omzoomd door witte huizen met gele kozijnen, wapperende was en leuke winkeltjes. Boven de huizen zie je regelmatig de torens van de kathedraal verschijnen en er is altijd een leuk pleintje met een terrasje voor een pitstop in de buurt. Qua straatfotografie kun je in Evora je hart ook ophalen. De Sé van Evora kun je niet missen, want dit enorme bouwwerk is een soort fort dat overal bovenuit steekt. Vanop het dak tussen de torens heb je een prachtig uitzicht over de stad. 
  Midden in de stad, tegenover de kathedraal, staat de Tempo Romano. Dit zijn de overblijfselen van een tempel uit de 2de eeuw en de 14 enorme pilaren zijn goed bewaard gebleven.
  Naast de tempel ligt ook het paleis en de kerk van de familie Cadaval, een bijzonder mooie plek, maar vooral het kerkje van het paleis zal je met verstomming doet slaan: alle wanden zijn betegeld met azulejos, het ziet er prachtig uit!
  In de middeleeuwen werd in Evora een enorm aquaduct gebouwd van maar liefst 18 km lang. Het aquaduct leidt een stuk de stad in en dat is het meest bijzondere deel. Hier zijn namelijk huizen, winkels en cafés in de bogen van het aquaduct gebouwd, zodat het echt onderdeel wordt van de stad.
  Bizar om te zien is de Capela dos Ossos, de muren en pilaren van deze kapel zijn bekleed met botten en schedels van ruim 5000 monniken.

  Evora is een studentenstad en dat zorgt vanzelf voor een gezellige sfeer. De universiteit zelf is ook een bezoekje waard. In de klaslokalen vind je de prachtigste beroemde blauwwitte Portugese azulejosen ook de bibliotheek is indrukwekkend. 

  Evora staat ook bekend als een gastronomische topper en het is gewoon onmogelijk om er een slecht restaurant te vinden.  Op Praça do Giraldo met zijn oude fontein, is het aangenaam vertoeven op een terrasje. 
  Het is allemaal begonnen met ene koningin Leonor die in de 15de eeuw zag dat boeren een bad namen in stinkend water, omdat dit hielp tegen reuma en artritis. Haar liefde voor Caldas ontstond toen ze ontdekte dat het zwavelhoudende water dat hier uit de grond komt ook goed was voor haar reuma. Ze liet direct een thermaal ziekenhuis bouwen. Caldas da Rainha was in de 19de eeuw erg en vogue omdat aristocraten er kwamen om te kuren. De elite wandelde in het prachtige Parque Dom Carlos, verloor geld in het casino, zorgde ervoor te zien en gezien te worden en kwam tot rust in dit lieflijke plaatsje niet ver van de kust.

  Bij het oude ziekenhuis ruik je een indringende zwavelgeur. Uit een putje stijgt een hete stoomwolk op. Het gezonde water stroomt hier nog altijd. Op een terrasje is het genieten met een goede bica (espresso) met daarbij de specialiteit van de stad, de beijinhos das Caldas, een soort knapperig soesje maar dan zonder de room. Licht en lekker.

  Al slenterend vallen de manshoge beelden van keramiek op. De figuurtjes werden ooit bedacht door journalist en cartoontekenaar Rafael Bordallo Pinheiro die besloot karikaturen van keramiek te maken. De vroedvrouw, de politieman, de pastoor maar ook een enorme kat en een fontein vol kikkers hebben bezit genomen van de stad.
  De kleine varianten voor thuis in de kast kunnen zelfs bewegen, de grote die nu langs een mooie wandelroute door de stad staan niet, maar ze blijven bijzonder. In de fabriekswinkel (rua Rafael Bordallo Pinheiro, 53) zijn de bewegende beeldjes te koop maar ook vele andere ontwerpen zoals borden en schalen, veelal met het thema dieren of groenten.

  Diner en overnachting in Caldas da Rainha.
 • Dag 8

  Caldas de Rainha – Peniche – Lissabon (ca 129 km)

  • Bezoek Peniche
  • Transfer luchthaven Lissabon
  • Terugvlucht

  Het prachtige schiereiland Penicheis, naast Nazaré, één van de favoriete kustplaatsjes aan de Costa da Prata. Er hangt een heerlijke beachy, surf vibe, de kliffen en natuur zijn adembenemend mooi, de stranden zijn fijn en last but not least – je kunt er vreselijk lekker eten! Ja, natuurlijk kun je er heerlijke verse vis eten. Gegrild, cataplanas, caldeiradas, arroz de peixe en noem maar op. Beter dan dit wordt het niet meer!

  Aan de kant van de haven ligt het Fortaleza, een fort uit de 17de eeuw ter verdediging van de haven en de stad. Er staan ook een aantal kerken en kapellen die te bezichtigen zijn zoals de Igreja de Sao Pedro, de grootste kerk en de Capela de Nossa Senhora dos Remédios, een bedevaartskerk.

  Na een laatste vrije lunch wacht de bus je op om je naar de luchthaven te brengen voor de terugvlucht.
 • Hotels

  Hotel Ramada by Wyndham Lisbon**** in Lissabon

  Hotel Aurea Fatima Congress & Spa**** in Fatima

  Hotel Golden Tulip Sao Joao de Madeira Business Hotel**** in Porto
  Dit moderne 4-sterrenhotel biedt een binnenzwembad en kamers met airconditioning en een flatscreen-tv. Het Golden Tulip São João da Madeira Hotel ligt in het centrum van São João da Madeira
  Hotel Sana Silver Coast Hotel**** in Calas da Rainha.

Vertrekdata & prijzen

 • 19/10/2023 Ė 26/10/2023
 • prijs per persoon € 1 555-
 • Single toeslag € 490-

Kenmerken en info van de reis

 • Inbegrepen
  - Internationale vluchten Brussel ĖLissabon Ė Brussel
  - Rondreis per lokale autocar
  - Verblijf op basis van half pension in een tweepersoonskamer
  - Toegang tot Sintra en Quinta da Regaleira en wijnproeverij Vinho Verde
  - Luchthaventaksen, BTW & garantiefonds
 • Niet inbegrepen
  ē Eventuele toegangsgelden
  ē Alle dranken en persoonlijke uitgaven
  ē Annulatie- en reisbijstandverzekering
Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera