Celebrity Cruises werd in 1989 opgericht door de in Athene gevestigde Chandris groep. De met drie sterren bekroonde meester chef kok Michel Roux uit London werd aangesteld om de menu's samen te stellen en het hogere keukenpersoneel op te leiden. Het eerste schip, de Meridian (de voormalige Galileo), werd in 1990 in Bremerhaven (Duitsland) voor Celebrity verbouwd tot een Premium De Luxe klasse schip. In 1992 werden de eerste nieuwe schepen opgeleverd, de Zenith en de Horizon, gevolgd door de Century in 1995. Met de Century introduceerde Celebrity een moderne serie van drie luxe cruiseliners. De andere schepen in deze klasse zijn de Galaxy (1996) en de Mercury (1997). In 2000 werd een nieuwe klasse van schepen in de vaart genomen : de Millennium klasse. Het eerste schip, de Millennium, maakte haar inhuldigingsvaart vanuit Amsterdam. In maart 2001 werd de Infinity opgeleverd, gevolgd door de Summit in september 2001. Het laatste schip in deze klasse, de Constellation, maakte in mei 2002 haar inhuldigingsvaart.
In 1995 introduceerde Celebrity een Spa centrum dat speciaal ontworpen werd voor schepen. Daarmee is zij de eerste rederij met een volledig AquaSpa centrum, compleet met een zwembad voor Thalassotherapie, een fitnesscenter, een schoonheidssalon en een Spa.
In 1996 introduceerde Celebrity Cruises aan boord van de Galaxy het eerste integrale audio/video amusements en informatiesysteem dat via een Sony video store wordt aangesloten.
In 1997 werd Celebrity Cruises overgenomen door Royal Caribbean Cruises Ltd. uit Miami. Celebrity Cruises heeft vanaf mei 2002 een vloot van 9 schepen, waarvan 4 in de Milelnnium klasse.
Celebrity Cruises is een trendsetter op culinair gebied en wordt geroemd om de wijnselectie. De rederij heeft hiervoor reeds talrijke prijzen op haar rekening geschreven. Deze prijzen worden mede gewonnen door de bereidingsmethode van de maaltijden : uitsluitend verse ingrediënten zoals kruiden, vis, vlees, groenten, etc. Deze worden wekelijks vers ingekocht en de schepen worden dus wekelijks bevoorraad. In zijn hoedanigheid als adviseur van Celebrity Cruises heeft de internationaal befaamde meesterkok Michel Roux zijn invloed en ervaring kunnen laten meespelen bij het ontwerp van de keukens aan boord. Voornamelijk de zogenaamde 'tweelingkeuken' aan boord van de nieuwere schepen heeft de efficiëntie aan boord doen vergroten. Daarnaast heeft hij menu's ontwikkeld en assistentie verleend bij de bepaling van de wijnselectie en de opleiding van het keuken- en restaurantpersoneel. Hiermee heeft hij zijn beroemde reputatie van wal naar zee kunnen uitbreiden. Michel Roux vaart vaak en onaangekondigd mee aan boord van de Celebrity Cruises schepen om de consistentie van de culinaire operatie aan boord te kunnen waarborgen. Indien nodig ontvangen de assistent-chefs advies zodat de kwaliteit en presentatie op het hoogst mogelijke niveau blijven. Tevens wijzigt Michel Roux de menukaart om de 6 maanden. Michel Roux is één van de beroemdste meesterchefs uit Frankrijk, maar woont in Engeland. Zijn creaties zijn al met talrijke prijzen beloond. Zijn restaurant, The Waterside Inn in Bray, bezit 3 felbegeerde Michelinsterren. Hij is lid van diverse associaties en verbonden aan een aantal culinaire instanties zoals Relais et Chateaux en Relais et Desserts. Michel Roux heeft tevens een aantal kookboeken geschreven.
Celebrity cruises is een creatie van een Griekse redersfamilie die sinds 1915 aktief is in de maritieme wereld. de grote X op de schouw van alle schepen verwijst nog steeds naar de naam Chandris ("X" is het symbool voor de Griekse letter "Ch"). Toen Chandris in 1989 Celebrity lanceerde werd dit onmiddellijk een hit. Ze kwamen op het juiste ogenblik met een eigen stijl die perfect beantwoordde aan de gesofistikeerde smaak en levensstijl van de moderne cruisepassagier. Ze combineerden de glamour van de traditionele cruiseschepen met een hedendaagse look. Ze overtroffen bovendien de verwachting van velen door de cruises aan redelijke prijzen te verkopen. Om de zoveel jaar komt Celebrity met nieuwe en betere schepen. Eerst waren er de Zenith en Horizon - nog steeds aantrekkelijke schepen -, daarna de serie van drie Premium-schepen : Century, Galaxy en Mercury. Deze werden enorm goed onthaald, wat de rederij ertoe bracht om een nieuwe, grotere, nog luxueuzere serie te lanceren : het Millennium-type. De schepen zijn voortreffelijk geconcipieerd. Door de goed ontworpen gangen, atriums en gemeenschappelijke ruimtes krijgt de passagier het gevoel hier meer ruimte te hebben dan aan boord van andere schepen met een gelijkaardige grootte. Alle schepen bieden een groot restaurant met kamerhoge ramen waardoor men vanaf elke tafel een panoramisch zicht naar buiten heeft. De schepen van het Millennium-type bieden bovendien prachtige à la carte restaurants, ingericht met originele onderdelen van legendarische lijnschepen zoals de Normandie, de United States en de Olympic, een zusterschip van de Titanic. Celebrity heeft trouwens een sterke reputatie wat betreft de kwaliteit van het eten. Alle maaltijden worden bereid volgens instructies en onder het toeziend oog van Michel Roux, een chef die bekroond werd met 3 Michelinsterren. Voor wie houdt van een elegante sfeer - zonder dat het stijf wordt -, van vermaak zonder slechte smaak en van verwennerij zonder een te hoge prijs.Elk jaar opnieuw worden de laagst mogelijke prijzen vastgelegd voor drie soorten hutten : standaard binnenhut, standaard buitenhut en buitenhut met balkon. U krijgt altijd de best beschikbare hut aan de laagst mogelijke prijs. Hoe later u reserveert, hoe hoger echter de prijs. Dit komt doordat Celebrity Cruises, op het ogenblik dat u reserveert de prijs bepaalt aan de hand van de bezettingsgraad van het schip.