Breireis Ierland 2022

DONEGAL, CONNEMARA, GALWAY en ARAN

De reis begint in het dun bevolkte graafschap Donegal, in het Noord-Westen van het katholieke Ierland.  In deze regio spreken ze nog heel veel Gaelic, de oorspronkelijke taal.

Het stadje Donegal zelf heeft maar weinig inwoners.  De meesten werken in de ateliers waar tweedn tweed wordt geweven  o.a. Studio’s Donegal (op een half uurtje rijden van Donegal).  Naast het pittoreske stadscentrum kun je er ook Donegal Castle, de ruïne van een abdij en Donegal Craft Center, waar de artiesten aan het werk zijn, bezoeken.

Onderweg naar Sligo stoppen we in het stadje Drumcliffe, gelegen aan de voet van de tafelberg Belbulben.  Bezoek er het graf van W.Y. Yeats, dichter, toneelschrijver en nobelprijswinnaar maar ook  de ruines van een klooster en van de ronde toren.  De ‘Church of Ireland’ is ook een bezoekje waard (wel kerkdienst op zondag).

Vergeet ook niet om onderweg te kijken naar het mooie landschap, soms ruw, soms lieflijk.  Op veel plaatsen vind je steekplaatsen voor turf.  Turf wordt hier nog gebruikt om te verwarmen en in de winter ruik je overal deze doordringende geur.

In Sligo waar we overnachten, vind je nog veel sporen terug van de Yeats familie. Ga naar The Model, centrum voor hedendaagse kunst of het Yeats Memorial Building met een permanente tentoonstelling en bekijk het standbeeld van WB Yeats in Stephen Street of geniet gewoon van het bruisende stadje en de vele leuke terrasjes aan het water.

Vanuit Sligo gaan we naar Foxford Woollen Mills, oorspronkelijk gesticht in 1800 maar als visitor center open sedert 1992. Ontdek hoeveel aandacht, traditie, vakmanschap zit in ieder stuk van  een Foxford produkt.

Na dit bezoek bezoeken we in de Connemara een stuk Belgische geschiedenis.  Na de verwoestingen in de 1ste wereldoorlog zijn de nonnetjes van de Benedictinessen van Ieper naar Kylemore Abbey getrokken.  Zij hebben het fraaie landhuis, gebouwd in 1868 door Mitchell Henry voor zijn vrouw, en de Victoriaanse tuin gerestaureerd en  omgevormd tot school.  Het klooster is idyllisch gelegen en je kunt er een kort bezoekje aan de Abbey brengen, in de tuinen rondlopen en verpozen in de cafetaria.

Na ons bezoekje kunnen we nog een korte stop houden in Clifden met heel veel leuke kleine winkeltjes of proef enkele lokale oesters voor de liefhebbers.

Galway wordt de laatste hotelstop tijdens deze reis.  Het was een drukke havenstad, de Spanish Arch is er nog een overblijfsel van.  Het is nog steeds een bruisende handelsstad met veel winkels, leuke theehuisjes (vind je het theehuisje met de honderden verschillende theekopjes ?), pubs. 

Galway is ook een goed vertrekpunt om de Aran eilanden te bezoeken.  

We nemen de ferry van Doolin naar Rossaveal voor een volledig dag naar Inish Mor, het grootste van de 3 eilanden.  Aran is gekend voor zijn truien alhoewel getwijfeld wordt of de geschiedenis erachter wel correct is. De gids kan er ons alles over vertellen.

Wat je mag verwachten op Aran is een uniek, ruig landschap waar enkel voedsel kan verbouwd worden mits het aanleggen van afgebakende perceeltjes en het vruchtbaar maken ervan door een mengsel van rottend zeewier en zand op de onvruchtbare kalksteenbodem te spreiden.

Ook het ijzertijdfort Dun Aengus is heel speciaal en schitterend gelegen op de kliffen.

Bij de aanlegplaats van de ferry’s vind je ook een heel groot centrum met verschillende Aran truien en misschien komen we onderweg ook wel nog iemand tegen die handgebreide truien verkoopt.

Vanuit Galway bezoeken we ook de spectaculaire Cliffs of Moher, de wereldberoemde hoge kliffen.

We rijden vandaag ook door de Burren waar we terug, zoals op Aran, soms een heel ruig, onvruchtbaar landschap zien.

In de namiddag ontdekken we hoe zalm wordt gerookt in de Burren Smokehouse Visitor Center. We krijgen er ook proevertjes.

Een reis heeft een begin en ook een einde.

Na Galway rijden we naar Dublin waar er ons nog wat vrije tijd rest om Dublin te ontdekken met o.a. Trinity collega met het boek of Kells, St. Patrick’s catedral, het standbeeld Molly Malone of  in Grafton Street te shoppen.

 • Vrijdag 24 juni 2022

  Brussel   10:20   Dublin   11:05   EI631

  Aankomst in de luchthaven.  Na de lunch bezoek aan Swallow Studio’s, gerund door Liz Christy.  Rondleiding in de studio’s met demonstraties van handweven en verven.

  Lunch onderweg.

  Doorrijden naar het hotel in Donegal (naam nog door te geven)

  Na aankomst, diner in het hotel,  bijbabbelen en breien.


 • Zaterdag 25 juni 2022

  Ontbijt in het hotel.  Daarna een workshop met Edel Macbride en/of bezoek aan het stadje Donegal.

  Donegal is het centrum van de wevers. 

  Diner en overnachting in het hotel in Donegal


 • Zondag 26 juni 2022

  Na het ontbijt, vertrek naar Sligo.  Onderweg bezoek aan Drumcliffe, met o.a. het kerkje en het graf van W.B Yeats, nobelprijswinnaar. 

  Lunch onderweg.

  In de namiddag bezoek aan het leuke stadje Sligo.

  Diner en overnachting in het Clayton hotel in Sligo.


 • Maandag 27 juni 2022

  Na het ontbijt vertrek naar Foxford Woolen Mills.

  Lunch onderweg en daarna bezoek aan het idyllisch gelegen Kylemore Abbey and Gardens.

  Voor we naar Galway rijden, nog een korte stop in het mooie kuststadje Clifden.

  Aankomst in de Connacht hotel waar we 3 nachten blijven, diner en overnachting


 • Dinsdag 28 juni 2022

  Na het ontbijt, een volledige dag met gids op Aran eiland Inish Mor en bezoek aan de Aran Sweater Market.


 • Woensdag 29 juni 2022

  Na het ontbijt vertrek sightseeing door de Burren naar de spectaculaire Cliffs of Moher.

  Lunch onderweg.

  In de namiddag een bezoekje aan Burren Smokehouse Visitor Centre om te ontdekken hoe zalm wordt gerookt en voor een proeverij.

  Diner in het hotel en laatste avond om bij te babbelen en te breien


 • Donderdag 30 juni 2022

  Na het ontbijt vertrekken we naar Dublin.  Er is nog wat vrije tijd in Dublin om het centrum om te bezoeken of te shoppen of  bezienswaardigheden te ontdekken voor we de vlucht nemen naar Brussel 

   Dublin     18:45  Brussel   21:30  EI638


Vertrekdata & prijzen

 • Prijs op basis van min 15 & max 25 personen
 • maximum 5 singles
 • Prijs in dubbel of te delen twin € 1 440-
 • Single toeslag € 250-

Kenmerken en info van de reis

 • Inbegrepen
  - Overnachting in 3 en 4* hotels
  - 6 x uitgebreid Iers ontbijt
  - 6 x diner in de hotels
  - Gegidst bezoek aan de Foxford Woolen Mills
  - Toegang tot Kylemore Abbey & Gardens
  - Ferry naar de Inish More en Engelstalige gids voor de volledige dag
  - Alle lokale taksen en BTW
 • Niet inbegrepen
  - workshop
  - dranken
  - verzekeringen
  - lunches
  - persoonlijke aankopen.
 • Extra informatie
  - Bij een effectief aantal deelnemers boven de 20 volgt er een aanpassing van de prijs.

  - Maximum 5 single kamers beschikbaar
Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera