8 dagen Noord Griekenland

Een rondreis door Noord Griekenland: uniek en veelzijdig

 • Dag 1

  Vanuit Brussel vliegen we rechtstreeks naar Thessaloniki, de hoofdstad van Noord-Griekenland, na Athene de grootste stad van het land. Ons programma daar op deze eerste dag van onze reis zal afhangen van de vluchturen. Avondmaal en overnachting in Thessaloniki.

 • Dag 2

  Na het ontbijt vertrekken we voor een lange rit naar Kalambaka, een kleine stad centraal in Thessalië. Na de lunch bezoeken we er de Meteora, de ‘in de lucht zwevende’ kloosters, gebouwd op rotsformaties. Van de 24 kloosters die er oorspronkelijk waren, zijn er nu nog zes bewoond en te bezichtigen. We beginnen ons bezoek bij het hoogstgelegen klooster, het ‘Metamorfosis-klooster’ of ‘Groot Meteoron’, het oudste en het belangrijkste. Avondmaal en overnachting in Kalambaka.

 • Dag 3

  Na het ontbijt vertrekken we richting Ioannina. Onze eerste halte is het pittoreske bergdorp Metsovo, met zijn dorpsplein op twee niveaus, bedekt met eeuwenoude platanen. We flaneren er langs de oude huizen met hun overdekte houten balkons. Sommige inwoners dragen er nog hun traditionele kledij. We bezoeken er het Archondiko van de familie Tositsa ingericht als het Museum van Volkskunde. Na de lunch rijden we richting Dodoni, een naam die bij velen onder ons Feta-belletjes zal doen rinkelen. Maar onderweg bezoeken we eerst het wassen beeldenmuseum van Pavlos Vrellis. In Dodoni zelf, in de Oudheid een belangrijke orakelplaats van Zeus, wachten op ons de site en het theater, gelegen tegenover het machtige decor van de Tomaros-keten. Avondmaal en overnachting in Ioannina.

 • Dag 4

  Na het ontbijt beginnen we aan onze verkenning van Ioannina, gelegen op 60 km ongeveer van de grens met Albanië, aan het grote Pamvotis-meer. In dat meer ligt een eilandje, dat gewoon Nisi (eiland) heet en dat ooit het decor was voor het spel met de Minotaurus in de tv-serie “De Mol”. Onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Ioannina is een wrede tiran, Ali Aslan Burrous Pasha. Hij regeerde de stad van 1788 tot 1822 en werd doodgeschoten in het Panteleimon-klooster op het eiland, waar hij zich verscholen had. Dat klooster is nu verbouwd tot Ali Pasha-museum. We bereiken het eiland met een boottram, die vertrekt van bij het zogenaamde ‘frourion’, een Turkse citadel uit de 17e eeuw. Daar zijn nog veel sporen te zien van de Turkse overheersing, o.a. het mausoleum van Ali Pasha vlakbij de Fethiye Moskee. Avondmaal en overnachting in Ioannina.

 • Dag 5

  Na het ontbijt beginnen we aan onze lange terugtocht naar ThessalonikiLangs een prachtige autostrade bereiken we het stadje Naousa, hét centrum van de wijnindustrie in het Noorden van Griekenland. We bezoeken het Dalamaras-wijnhuisWe lunchen in het sympathieke stadje en rijden vervolgens naar Lefkadia. Daar lag de oude Macedonische stad Mieza, waar Plato’s leerling Aristoteles onderricht gaf aan Alexander de Grote. We bezoeken er de indrukwekkende Graftombe van het Oordeel, bij wegwerkzaamheden ontdekt in 1954. Aigai was de hoofdstad van het oude Macedonische Rijk. Daar werd in 1977 een formidabele ontdekking gedaan, een aantal tumulusgraven waarvan één het graf van Philippus bleek te zijn, de vader van Alexander de Grote. Vooral de uit bladgoud vervaardigde koningskronen zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Avondmaal en overnachting in Thessaloniki.

 • Dag 6

  Ontbijt. Thessaloniki’s geschiedenis begint, in tegenstelling tot Athene, later, in 315 v.C. ongeveer. Maar vanaf die tijd is de stad blijven bloeien en heeft zij haar bijdrage geleverd aan de grootsheid én van de Romeinse én van de Byzantijnse én van de Ottomaanse én van de modern-Griekse geschiedenis en cultuur. Bij onze wandeling door de stad zullen al deze aspecten aan bod komen. We bezoeken drie grote belangrijke kerken: de Agia Sofia, de Acheiropiitos en de Agios Dimitrios, de orthodoxe kathedraal. Met de Romeinse geschiedenis maken we kennis o.a. via de triomfboog van keizer Galerius, de resten van zijn paleis, en een grote ronde tempel, de Rotonda. Keizer Theodosius bouwde geweldige muren rond de stad, later door de Byzantijnse keizers zwaar uitgebouwd. We genieten van de sfeer op het Aristotelesplein, verzamelplaats bij uitstek van de studenten. We wandelen vandaar langs de zee naar de Witte Toren, Thessaloniki’s stadsgezicht bij uitstek. Avondmaal en overnachting in Thessaloniki.

 • Dag 7

  Na het ontbijt vertrekken we naar Dion, aan de voet van de Olympus en hét religieuze centrum van de Macedonische koningen. Vanaf 420 BCE werden er atletiek- en dramatische wedstrijden georganiseerd ter ere van Zeus en van de Muzen. We bezoeken er de heiligdommen van Demeter, Zeus, Artemis en Isis, verder een Grieks theater met een zgn. ‘ladder van Charon’, en een Romeins badhuizencomplex. In de eetzaal van de ‘villa van Dionysos’ in het domein werd een mozaïekvloer van 100 m2 groot intact teruggevonden. We kunnen hem bewonderen in een afzonderlijk gebouw tegenover het museum. Na onze lunch keren we naar Thessaloniki terug. Avondmaal en overnachting in Thessaloniki.

 • Dag 8

  Ontbijt in het hotel. We sluiten deze dag af met een culinaire wandeling met degustaties. Bezoek aan de lokale markt en kennismaking met de traditioneel Griekse producten. Dit allemaal onder leiding van onze Grieks-Nederlandse local. Vrije tijd afhankelijk van de vluchturen. Terugvlucht naar Brussel.

 • Hotels

  Verblijf in hotels ***(*) tijdens deze rondreis

  De kamers zijn voorzien van eigen badkamer met douche/bad en toilet.

Vertrekdata & prijzen

 • 03/09/2021 - 10/09/2021
 • prijs per persoon € 1 275-
 • single toeslag € 325-

Kenmerken en info van de reis

 • Inbegrepen
  - Internationale vluchten Brussel Ė Thessaloniki Ė Brussel
  - Rondreis in comfortabele autocar
  - Verblijf op basis van half pension in een tweepersoonskamer
  - Toegangsgelden Archondiko van de familie Tositsa, Pavlos Vrellis wassenbeeldenmuseum, tomben van Vergina, Park en museum van Dion, wijndegustatie , culinaire wandeling met proverijen
  - Toeristentaks, luchthaventaksen, BTW en garantiefonds
 • Niet inbegrepen
  - Overige maaltijden en dranken
  - Overige toegangsgelden ter plaatse te betalen (+/-20 euro pp)
  - Persoonlijke uitgaven
  - Annulatie- en bijstandverzekering
Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera