7 dagen Schotland mét Royal Tattoo

Een landschap dat je op het puntje van jouw stoel laat zitten. De fjordachtige firths en spiegelende lochs, de weidse glens en de mysterieuze heide- en veenhellingen vormen het betoverende decor van deze reis.
En namen als MacBeth, Braveheart en Mary Stuart spreken nog altijd tot de verbeelding. Kilts, doedelzakmuziek en heldenbloed van McDonalds, McGregors en Campbells kleurden eens de Highlands. Kastelen, kathedralen en de Schotse kirk (kerk) zijn doortrokken van legenden.
Edinburg is een stad die je hart steelt. Of het nu door de middeleeuwse vibe komt of door de hedendaagse keuken : het is waarschijnlijk de unieke mix die van deze stad een geweldige bestemming maakt. Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan, stop een paraplu in je tas en wandel de stad op en af. En oh ja, gooi een muntje in de koffer van de doedelzak spelende kerel die je sowieso op The Royal Mile treft. Hij staat daar in alle weersomstandigheden in zijn kilt, zonder iets eronder. Dat verdient op zijn minst een pond of twee.

De ongelooflijke Royal Edinburgh Military Tattoo :
EEN JAARLIJKS HOOGTEPUNT!
Er kan niets zo opwindend zijn als het geluid van doedelzakken die langzaam in volume groeien totdat ze worden begeleid door drums om een geluid te produceren dat zo uniek en krachtig is dat het over de hele wereld bekend is.

In Schotland struikel je over de kastelen. Zodra je uit de bus stapt op parking aan de voet van Bamburgh Castle raak je betoverd. Het lijkt het soort plek te zijn dat je hart verovert en daar voor altijd een speciale plaats inneemt. Thirlestane Castle , een landhuis vol eclectische geschiedenis, architectuur en een paar leuke verrassingen – je zal niet teleurgesteld zijn!
Melrose Abbey, een vervallen klooster met prachtige botanische tuinen vol kruiden, bloemen en planten. Ook het stadje eromheen is heel romantisch en sfeervol. Abbotsford House is uitzonderlijk en een passend hedendaags eerbetoon aan een vrij ongelooflijke man, Sir Walter Scott.
Hoe is Gretna Green? Romantisch! Zo romantisch!. Er ligt altijd confetti op de vloer, een doedelzakspeler speelt en er zijn heel veel kussende stellen – getrouwd of niet! Dus alles wat je nodig hebt om “I Do!” te zeggen.
Made in Scotland! Hawick, de stad van kasjmier, tweed en whisky.
De ‘snelwegen’ van Schotland zijn anders dan wat wij hier onder snelwegen verstaan. De wegen zijn smal en voorzien van vluchthaventjes om tegenliggers te laten passeren. Onverwachte tegenliggers op deze slingerende weggetjes zijn niet het enige wat je tegenkomt. Schotland barst namelijk ook van de schapen. Zo kan het zomaar zijn dat de weg geblokkeerd wordt door een hele kudde rustig wandelende, etende schapen. Een mooie gelegenheid om eens rustig om je heen te kijken, want haast maken is er op zo’n moment niet bij.
De Schotse keuken staat nu niet meteen bekend voor zijn sexy gerechten. Haggis heeft een ronduit slechte reputatie en blackpudding is nog zo’n gerecht dat vooral wenkbrauwen doet fronsen. Het is nochtans een eerlijke, pure keuken met de nadruk op wild, vis en zuivel en een aantal jonge chefs kookt met veel passie spannende gerechten bij elkaar.
De nationale drank van Schotland is whisky. Er zijn ruim 100 whiskystokerijen verspreid over het hele land. De drank kan alleen Scotch worden genoemd als het minstens drie jaar in Schotland heeft gerijpt.
Raak geïnspireerd door dit magische land en laat je meeslepen op deze afwisselende reis. See you in bonnie Scotland!

 • Dag 1

  Assenede – IJmuiden – Newcastle upon Tyne (ca 700 km)

  • Busrit naar Ijmuiden
  • Overtocht met DFDS Seaways
  • Diner en overnachting aan boord

  Begin je trip naar Schotland heerlijk relaxed op de ferry van DFDS Seaways. De boot, die vanuit IJmuiden vertrekt, beschikt over fijne hutten met eigen badkamer. ’s Avonds doe je je te goed aan het all you can eat buffet en proost je samen met je reisgenoten op de deining van de golven. Daarna geniet je op het dek van het weidse uitzicht van de Noordzee, of dans je in de bar de sterren van de hemel. Terwijl je ‘s avonds in je hut kruipt, vaart de ferry de gehele nacht verder en ontwaak je in Newcastle. Een beter begin van je Schotse avontuur is er niet toch?
  Tip : een afzonderlijke handbagage voor de overnachting aan boord is aangewezen.
 • Dag 2

  Newcastle upon Tyne – Bamburgh – Peebles (ca 200 km)

  • Ontbijtbuffet aan boord
  • Bamburgh Castle
  • Diner en overnachting in Peebles

  De meeste kastelen zijn eigenlijk afbrokkelende ruïnes waar je je fantasie moet gebruiken om de grootse en imposante structuur te zien die het ooit was.
  Maar wauw, Bamburgh Castle is niet zo. Bamburgh ziet eruit alsof het 100 jaar geleden gebouwd had kunnen zijn. Met open mond zal je door de smetteloze kamers dwalen en verbaasd naar de ingewikkelde schilderijen en ongelooflijke plafonds staren.
  Geniet nog van de natuur onderweg en voel je welkom in Peebles. Wandel nog even langs de John Buchan Way en neem zijn favoriete plekjes in je op.
  Diner en overnachting in Peebles.
  Een eerste bijna perfecte dag; wild, ruig en mooi met een perfecte dosis cultuur en geschiedenis. Serieus, wat wil je nog meer!?
 • Dag 3

  Peebles – Lauder – Melrose (ca 63 km)

  • Bezoek Thirlestane Castle
  • Bezoek Melrose
  • Abbotsford House
  • Diner en overnachting in Peebles

  Thirlestane Castle is de historische thuisbasis van de Earls en Dukes van Lauderdale. En het is één van de oudste en mooiste bewoonde kastelen van Schotland. Nog steeds eigendom van en bewoond door de Mailtand familie. Met onmisbare roze zandsteen, sprookjesachtige torentjes en een trots, dominant uitkijkpunt met uitzicht op Leader Water, heeft dit mooie toevluchtsoord van de aristocratie een unieke plek in de geschiedenis. Thirlestane Castle is gewoonweg verbluffend en weerspiegelt overal continentale elegantie.
  Eten in een pub in Schotland is een belevenis. Het is de plek om de lokale bevolking te ontmoeten. Ze knopen bijna altijd een praatje met je aan en zijn zeer geïnteresseerd in je ervaringen met het land. De menukaart van een pub bestaat vaak uit steaks, burgers en pasta’s. Mac & cheese, oftewel macaroni met kaas, is heel populair.
  Melrose is een kleine maar opwindende stad. Gesteund door de prachtige Eildon Hills, vaart Melrose op één van de mooiste ruïnes van het land en organiseert het ook de beroemde Rugby Sevens die jaarlijks in april plaatsvinden.
  Melrose Abbey, ruïne van het verleden, staat nog altijd overeind en in goede staat. Een heel elegant gebouw, met verschillende bogen en bijzondere versieringen. Er is ook een uitkijkpunt vanwaar je het omliggende landgoed kunt bekijken, zeker de moeite waard!
  Vlakbij Melrose ligt het Abbotsford House: het vroegere woonhuis van Sir Walter Scott, een beroemde 19e-eeuwse Schotse schrijver en dichter. Dit is een huis dat de eigenaar tot leven brengt. Er zijn meer dan 9000 boeken te zien, evenals een arsenaal aan militaire memorabilia dat verspreid staat tussen een prachtig interieur. Ook de tuinen zijn prachtig aangelegd en wanneer je langs de rivier de Tweed loopt, snap je precies waarom Sir Walter Scott zo verliefd was op deze plek.
  Avondmaal en overnachting in Peebles.
 • Dag 4

  Peebles – Edinburgh (ca 40 km)

  • Bezoek aan Old and New Edinburgh
  • Diner in Edinburgh
  • Royal Edinburgh Military Tattoo
  • Overnachting in Peeebles
  Na een vrije voormiddag en een gezamenlijke lunch, mag een bezoek aan Edinburgh niet ontbreken. Natuurlijk ervaar je overal in de straten de typische Schotse cultuur. Mannen in kilt, doedelzakspelers, whisky lokalen en pubs. Daarnaast heeft de stad een prachtig middeleeuws centrum met tal van bezienswaardigheden. En hoog boven de stad torent het imposante Edinburgh Castle uit op een steile rots.
  De lagergelegen Princess Street Gardens splijten de stad in tweeën. Aan de ene kant zie je Old Town opdoemen, met het indrukwekkende Edinburgh Castle op de top van de befaamde gigantische rots. Het nieuwe Gregoriaanse stadsgedeelte (New Town) ligt aan de andere kant en is compleet anders van atmosfeer.
  The Royal Mile is de bekendste straat van Schotland en maakt de verbinding tussen Edinburgh Castle en het koninklijke Holyrood Palace. Het is tevens ook de meest toeristische kasseiweg. Het loont de moeite om de 1,6 km eens af te wandelen. De steegjes aan beide zijden worden ‘closes’ genoemd en sommigen katapulteren je zo terug naar de middeleeuwen. Dwaal af naar Victoria Street, de meest gefotografeerde straat van de stad. Dat heeft te maken met de kleurrijke houten gevels waarachter kleine, schattige winkeltjes huizen maar het was ook de inspiratiebron voor Diagon Alley in de Harry Potter boeken.
  New Town, compleet anders dan het middeleeuwse Old Town, maar het contrast maakt deze stad net zo aantrekkelijk. Op Princess Street passeer je de ene grote keten na de andere, maar het iconische Balmoral hotel herstelt het evenwicht enigszins. Wandel ook eens door de residentiële buurten met prachtige Gregoriaanse huizen met kelderverdiepingen en felgekleurde voordeuren. Op Calton Hill ontwaar je ietwat vreemde bouwwerken die van ver aan Athene doen denken. Door geldgebrek zijn ze nooit afgewerkt en ze worden weleens smalend Edinburgh’s disgrace genoemd. De heuvel biedt rondom ook de beste vergezichten over de stad.
  Als afsluiter geniet je van een avond vol muziek, dans en militaire precisie wanneer je de indrukwekkende en wereldberoemde Royal Edinburgh Military Tattoo tot leven ziet komen. Deze vindt plaats op een unieke locatie bij Edinburgh Castle en de sfeer rondom het kasteel is fantastisch. Zodra de zon ondergaat, wordt het kasteel mooi verlicht en komen de drumbands met vaandeldragers en doedelzakspelers in kilt over de ophaalbrug aangemarcheerd. Kippenvel is gegarandeerd als de ‘Lone Piper’ bovenop het kasteel zijn solo act speelt. Geheel volgens de traditie wordt de avond afgesloten met een schitterend vuurwerk. Aangezien Royal Edinburgh Military Tattoo buiten en ‘s avonds plaatsvindt, zal het fris zijn, tenzij Edinburgh een hittegolf doormaakt, dus draag je absoluut warmste kleding en neem misschien een dekentje mee voor extra comfort. En omdat de optredens in alle weersomstandigheden plaatsvinden, neem dan iets waterdichts mee voor het geval het gaat regenen, want paraplus zijn niet toegestaan omdat deze het zicht van anderen kunnen belemmeren. Overnachting in Peebles.
 • Dag 5

  Peebles – Jedburgh – Hawick (ca 76 km)

  • Bezoek Jedburgh Caste Jail
  • Lunch
  • Begeleid bezoek Hawick
  • Thee en cake
  • Overnachting in Peebles

  Laat jezelf vrijwillig achter de tralies zetten en leer over het 19e-eeuwse leven als gevangene in Jedburgh Castle Jail. De gevangenis dateert uit 1823 en was geen prettige plek om naar huis te bellen. Er werd een reeks twijfelachtig harde methoden toegepast om gevangenen te ‘hervormen’, waaronder een verbod op communicatie of interactie met medegevangenen; een leven van stilte en eenzaamheid. Op een lichtere toon herbergt het imposante gebouw ook een museum gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van Jedburgh. De gevarieerde exposities geven bezoekers inzicht in de beroemde folklore, industrieën en het leven van Jedburgh zoals de mensen het kenden. Jedburgh Castle Jail: destijds een modelgevangenis, maar nu een beetje griezelig!
  Tijdens de rit naar Hawick wordt er onderweg gestopt voor een vrije lunch. Het zal geen rit zijn die je snel vergeet met de prachtige achtergrond van het groene landschap.
  Voor de mooiste collectie hoogwaardige Schotse producten hoef je maar één stad te bezoeken.
  Hawick in de Scottish Borders heeft een rijk productie-erfgoed en een internationale reputatie voor het produceren van kwaliteitsproducten.
  Van de ‘Home of Tweed’ en enkele van de beste kasjmier- en gebreide producenten ter wereld tot de eerste whiskydistilleerderij. Deze speciale verzameling wevers, breiers en distilleerders bevindt zich allemaal tussen de 4 bruggen van Hawick.
  Ontdek zelf wat modehuizen, ontwerpers en veeleisende bezoekers al meer dan een eeuw weten en koop luxe goederen op de plek waar ze zijn gemaakt.
  Ook al houd je niet echt van whisky, een tour bij een whiskystokerij is zeker de moeite waard, Je ziet de glimmende ketels, ruikt de pure alcohol en krijgt uitleg over het hele proces van het maken van deze drank. Na afloop mag je natuurlijk proeven.
  Hawick, één Schotse stad, vijf fabrikanten; William Lockie, Hawico, Lovat Mill, Johnstons of Elgin en The Borders Distillery. Deze ontdek je samen met een locale gids. Avondmaal en overnachting in Peebles.

  gaat gepaard met een magisch vuurwerkspektakel. Terug naar ons hotel in Peebles voor overnachting.

 • Dag 6

  Peebles – Gretna Green – Newcastle upon Tyne – IJmuiden (ca 662 km)

  • Gretna Green
  • Overtocht naar IJmuiden met DFDS Seaways
  • Diner en overnachting aan boord

  Geniet vandaag nog even extra van het ontbijt want je reis loopt bijna ten einde. Maar gelukkig is er nog tijd om een laatste stukje te verkennen want de ferry naar IJmuiden vertrekt pas aan het einde van de middag.
  Ten noorden van Carlisle zien we Hadrian’s Wall, de Romeinse verdedigingsmuur. Bijna 118 kilometer lang was de muur, die de Romeinse keizer Hadrianus vanaf ongeveer 122 na Christus in het noorden van Engeland liet bouwen. Van de restanten die er nu nog zijn, is het grootste deel in latere tijden gerestaureerd of herbouwd. Toch voel je de historie, als je langs die resten rijdt.
  Gretna Green, al honderden jaren the place to be voor romantische stiekeme huwelijken die in de Famous Blacksmiths Shop voltrokken werden door de plaatselijke smid.
  Je ziet de intrigerende Sculpture Garden als je aankomt. In deze beeldentuin, die wordt geflankeerd door glooiende velden, met mooie Highland en Belted Galloway-runderen, kan je een aangename wandeling maken. Je kan ook verdwalen in het Courtship Maze doolhof dat maar liefst 70 bij 40m groot is. Voordat je de Courtship Maze binnengaat, zul je twee ingangen opmerken: deze symboliseren het begin van je levensreis, die je onafhankelijk maakt voordat je jouw partner ontmoet. Kies elk een aparte ingang, misschien vang je een glimp van elkaar op, misschien heb je zelfs een vluchtige kans om elkaar even aan te raken of te kussen vooraleer je samen het doel bereikt en elkaar ontmoet midden op de brug die de twee gebieden met elkaar verbindt.
  De tentoonstellingen van Famous Blacksmiths Shop bieden een aangrijpend inzicht in de weglopers die hier zijn getrouwd. Bekijk het aambeeld van de smid, bekijk de liefdesbrieven van koppels en de smekende telegrafen van hun ouders, bewonder antieke trouwjurken en meer. Naast het ouderwetse gebouw roepen de exposities een vervlogen tijdperk van romantiek en groot drama op.
  Lunchen kan in het selfservice restaurant waar een scala aan gerechten te zien is, van lichte snacks tot kant-en-klare maaltijden, evenals warme en koude versnaperingen.
  Zo langzaamaan wordt het tijd om naar Newcastle upon Tyne te rijden. Avondmaal en overnachting aan boord.
  Tip : handbagage is aangeraden voor de overtocht.
 • Dag 7

  IJmuiden – Assenede (ca 200 km)

  • Ontbijt aan boord
  • Terugrit Assenede
  In de ochtend kom je uitgerust aan in IJmuiden. Volgepakt met een koffer aan prachtige herinneringen, souvenirs en wellicht een mooie fles Schotse whiskey vervolg je je reis naar huis.

 • Hotels

  Peebles Hydro Hotel****

  Het Peebles Hydro ligt prachtig, midden tussen schitterende tuinen, in de stad Peebles. Dit charmante, historische hotel beschikt over een binnenzwembad, een spa, een fitnessruimte en een restaurant.
  Het Peebles Hydro was oorspronkelijk een centrum voor hydropathische behandelingen; het water van deze streek staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Het gebouw dateert uit de late 19e eeuw en wordt omgeven door een bos.
  Elke kamer in het Peebles Hydro heeft een klassiek interieur afgewerkt in licht-gekleurde tinten. Alle kamers beschikken over gratis WiFi, een televisie, thee- en koffiefaciliteiten, verwarming en een badkamer met gratis toiletartikelen.
  U kunt genieten van een prachtig uitzicht bij het ontbijt of diner in het restaurant. Er is ook een cocktailbar.

Vertrekdata & prijzen

 • 13/09/2023 - 19/09/2023
 • Prijs € 1 695-
 • Single toeslag € 265-

Kenmerken en info van de reis

 • Inbegrepen
  - De overtocht IJmuiden-Newcastle h/t in tweepersoonsbinnenhut
  - Reis per luxe autocar met bar, toilet, dvd en airco
  - Verblijf op basis van half pension in een tweepersoonskamer (dag 4 middagmaal ipv avondmaal)
  - Toegang tot de vermelde bezoeken en het Royal Edinburgh Military Tattoo spektakel
  - Whiskyproeverij.
  - Baantaksen, BTW & garantiefonds
 • Niet inbegrepen
  - Overige toegangsgelden
  - Alle dranken en persoonlijke uitgaven
  - Annulatie- en reisbijstandverzekering
 • Reisdocumenten
  - geldig internationaal paspoort
 • Munten
  - £ Engelse pond
Decuyper Travel
Lic 1833
Making copy's by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof is prohibited without written permission from us.
Webdesign & Development by DigitalMind | Powered by eXopera